2009. november 5., csütörtök

Rasszizmus és a District 9

Egy korábbi 168 óra, abban a magyar igazságszolgáltatásról szóló cikk került a kezembe. Két cigányt megvádoltak, be is zártak valamiért, amiről utóbb derült ki, hogy nem ők követték el. Ügyvédjük kártérítést követelt számukra. A bíróság által kirendelt pszichológiai szakvélemény szerint "nevezettek személyisége annyira primitív, hogy nem érhette őket a fogva tartás alatt 2 millió forintos kár". Ezt a bíróság is így látta.
Ebből az következik, hogy ők állatok, nekik nem számít, mi történik velük.
Innen már közel vagyunk a "zsidók állatok", valamint "minden a rendszerrel szemben álló egyed állat" jogrendbe iktatásához, s mindez valahogy ismerősnek tűnik.

Indexen cikk, hogy Európában sehol nem jó cigánynak lenni. Ja kérem, a bűnbakképzés globalizálódik. Szociálpszichológiai, csoportlélektani alaptétel: legyél cigány, zsidó, bevándorló, vagy bármiképpen más, rossz vagy, veszélyes vagy.

Különös ez, hogy néha tematikusan jönnek az életünkbe ingerek, események. Az elmúlt napokban ilyen cikkek kerültek elém, s most jöttem haza a moziból, ahol a District 9-t láttam. Bár a bemutatóját gyengének találtam, az Index-en jó kritikákat olvastam. És tessék, a moziban ezt kaptam: egy szocio-dokumentumfilmbe oltott auswitzes, inkvizíciós, korreás-vietnámos, cigánytelepes, menekülttáboros, politikai krimis, akciófilmes, háborús, sokkoló, sciens-fictionbe burkolt példázatot. A rendező-forgatókönyvíró beleírta az emberiség történelmének minden árnyoldalát. Se hepiend, se feloldás, tán csak annyi, hogy a sci-fi része egy kicsit elvonja a figyelmet, itt a földönkívüliekkel bánunk úgy, ahogy alacsonyabb rendűnek vélt fajokkal sem illik. A film pikantériája, hogy Dél-Afrikai. Épp csak hogy nem kell gyomorgörccsel kitántorogni a moziból. Nem szeretném újra megnézni, ahogy a méltán híres Apokalipszis most-ot is elég volt egyszer.

9 megjegyzés:

  1. Nem tudok teljes összehasonlítást végezni a nagy magyar valóság és a már jóformán fútószalagon gyártott amerikai rémálom között.
    Azonban felállíthatunk pár kisebb viszonyítási alapot.
    Az a közös vonás hazánk és az USA között, hogy mindenhol előszeretettel szeretik előtérbe helyezni, hangoztatni és nagy hangsúllyal érvényesíteni a demokráciát.
    Mára egy gyűjtőfogalommá vált, ami mögé könnyen el lehet bújni és könnyedén álcázható minden fajta jogtiprás.
    Magyarországot demokratikus jogállamként tartják számon, ahol a legelső és legfontosabb alapvelv maga a demokrácia. A mostani jelen állapot viszont teljesen az ellentétét tükrözi, amit egyszerűen csak diktatúrának lehet nevezni.
    Az USA-ban a demokrácia érvényesítése mellett megjelent a terrorizmus fogalma. Ez is egyfajta gyűjtőfogalom, ami által képesek érvényesíteni az elképzeléseiket. A békét hírdetik közben gyarmatosítást végeznek, de csak a terrorizmus megfékezése miatt, ami mára eléggé hangzatossá vált. Egy nagyon jól bevált álarc, ami által könnyedén elvégezhető az agymosás. Magyarország Trianon óta küzd a határontúlra szakadt magyar kisebbség sorsáért, mert a folyamatos jogtiprások áldozataivá váltak. Közben a hazánk területén élő kisebbségeknek is ugyanazt kell megélniük nap mint nap. Ha ebből a szemszögből vizsgálnánk meg ezt a zűrzavarosnak is mondható helyzetet, akkor hazánk sem különb a szomszédos országokban szokássá vált politikai helyzethez képest.
    A kommunista rendszerben létrejött, azóta kisebb-nagyobb változtatásokon átesett alkotmányunk, függetlenséget bíztosít a bíróságok jogkörének gyakorlására.
    Az alkotmányban rögzítettekkel ellentétben a diktatórikus kormányzás nagyban rányomja a bélyegét a bíróságok hétköznapi életének a működésére, sokszor ezzel veszélyeztetve a polgári jogegyenlőséget, amely minden magyar állampolgár számára biztosítva kéne, hogy legyen. Azért is csak feltételes módban mondom, mert rengeteg olyan esettel találkozhatunk, amikor egyáltalán nem biztosítják az állampolgárokat megillető alapvető emberi jogokat. Hazánkban még ennél durvább visszásságok is előfordulnak, amikor állampolgár és állampolgár között tesznek különbséget. Mint ha az egyiket nem illetné meg az a védelem, amely a másik ember számára nagyon is biztosítva van. A magyarországi történelem sok olyan kivetni valót hagy maga után, amely a mai napig sincs normálisan letisztázva. Ilyen lehetne a magyarországi kisebbségek, melyeknek elvileg ugyanazokkal a jogokkal kellene, hogy rendelkezzenek. Hazánkban, amilyen korrupt a magyar államhatalom, ugyanolyan korrupció figyelhető meg a magyar bíróságokon is. Egy nagyon egyszerű példával élhetnénk. Tavaly ártatlanul 11 hónapnyi bőtönbűntetésre ítéltek 2 roma származású magyar állampolgárt, mert azzal vádolták meg őket, hogy részt vettek a romák elleni sorozatos támadásokban. Ebben az évben kiderült, hogy még sem ők követték el, tehát ártatlanul ültek 11 évet. Erre két millió forintos kártérítést követeltek, de semmit sem kaptak, mert értelmileg fogyatékosok, minden bizonnyal ezt az értelmi fogyatékosságot, azzal jellemezték, hogy még az alapfokú oktatást sem végezték el. Ez egy nagyon jó példa számunkra, hogy ma milyen módszerekkel dolgoznak, hogy milyen elveket tartanak fontosnak, hogy miként bíráskodnak az embereket megillető alapvető jogok csorbítását illetően.

    VálaszTörlés
  2. Az USA-ban ez sokkal nagyobb valóságként jelenhet meg számunkra, amiből legtöbbször már az emberi élvezet legfőbb megnyilvánulási formái figyelhetőek meg.
    Elég csak megnéznünk egy District 9-hez hasonló amerikai filmet és egyből levonhatjuk magunknak a megfelelő következtetéseket. Egy nagyfokú agymosással állunk szemben, amikor is pár ember a saját elborult fantáziáját próbálja megvilágítani és előtérbe helyezni, hogy ezzel is érvényt szerezzen a saját beteges elképzeléseinek.
    Ezek a filmek még arra sem érdemesek, hogy egyáltalán időt szakítsunk rájuk, az amúgy is szűkös életünkből. Ennek a filmnek az imdb besorolását illetően pedig elég sok kétséget véltem felfedezni. Az amerikai állampolgárok túlzott pozitív minősítésén sem csodálkozhatunk, mert ők már alap filmként tekintenek az ilyen alkotásnak nem nevezhető baromságra. A rendező legelső filmjéről van szó, ami csak annyit árulhat el, hogy nem sok köze van a filmes szakmához.
    Az ember legelső alkotása egyben meghatározza az egész életének a munkásságát is. Ebből a jövőre nézve, nem sok kecsegtető kilátásra számíthat, ha továbbra is ezt a fajta stílust érvényesíti az alkotásaiban, mert sehol sem válhatna elfogadhatóvá.
    A kritikák nagyon megosztottak a filmmel kapcsolatban. Jó előre tudni és körültekintően megfontolni azt, ha valaki az indexen akar hiteles és egyben értékkel rendelkező információ után kutatni, keresgélni.
    Mert ez az oldal könnyen megállná a helyét az amerikai valóságban. Aki kicsit is többre tartja a filmes szakmát, vagy jártas emberként éli mindennapjait a filmművészet terén, az egyből rájöhet arra, hogy az ilyen filmek csak az emberek butítására lettek elkészítve. Az index oldala mindössze egy szórakoztató portál, amin nap mint nap összegyűjtik a világ legtöbb marhaságát, hogy ezzel is tovább gyarapítsák azok táborát, akik az élet hajszolásában és megvetésében lelik meg a legfőbb örömüket.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Dani!

    A film nem amerikai, hanem - mint írtam volt - dél-afrikai, ez ad neki másfajta színezetet. És nekem tetszett. De nem vagyunk egyformák. Szép vasárnap estét!

    VálaszTörlés
  4. Az csak félig, meddig igaz, hogy afrikai, mert amcsi film is, csak azt már nem akarták leírni.
    Tetszett egy ilyen film, hogyan csinálnak hülyét az emberekből. Lengyelország miniszterelnöke teljesen ki volt akadva mondjuk nem is csodálkozok rajta, de mindegy.
    Mindenkinek más a filmről megalkotott igénye.

    VálaszTörlés
  5. Már bocsánat, de az hogy kinek mi/milyen "a filmről megalkotott igénye", az magánügy. Legalább is abból a szempontból, hogy egy-egy konkrét alkotás minőségire, avagy kevésbé minőségire sikeredett. Ráadásul filmértők még a konkrét film minőségét is képesek külön választani a saját - filmre vonatkoztatott -tetszési faktoruktól.

    VálaszTörlés
  6. Én átnéztem a világsajtót, elolvastam a fim kritikusok véleményét és megalkottam a saját véleményemet, csak ennyi történt.

    VálaszTörlés
  7. ::)) és az nem is kevés!!! :))

    VálaszTörlés
  8. Haha Malvina! Üdvözlöm itt is magasröptű soraidat.
    Nem tudom, úgy általában, szakmailag, s nemtudomkicsodák szerint jó-e ez a film, de nekem jókor jött.
    Csak nem kívánnám ismét megnézni. Ahogy pl. számos Trier-filmmel is így vagyok - nem mintha ezt most össze akarnám mérni velük -, pedig jók.

    VálaszTörlés
  9. Hogy kinek mi jó, hát azt nem tudom, de hogy ez a pasas (de mindkettő) jegyezve van bírva lenni a filmes "nagytáblán", az nem kérdés. Még akkor is, ha egyesek kifejezetten antifilmnek ( az eszközhasználatot illetően) tekintik e pasasok munkáit. De még ők sem azt mondják, hogy nem jók!

    VálaszTörlés