2009. december 3., csütörtök

Üzenet a magyarországi cigánysághoz - nyílt levél

"Honfitársaim, cigány testvéreim!

Megértem, hogy el vagytok keseredve, én is el vagyok keseredve. Miközben nem felejthetjük el, hogy nem cigány honfitársaink között is sokan élnek munka, sőt annak még lehetősége nélkül is, ennek megfelelően a többség számára elképzelhetetlen nyomorban és kilátástalanságban, csak mi vagyunk ebben az országban, akiknek a túlnyomó többsége így él. Míg nem cigány honfitársaink között is sokan kénytelenek megaláztatást, kirekesztettséget megélni a legkülönfélébb okokból, csak mi vagyunk azok, akiknek ez mindennapos élmény már kisgyermekkortól kezdve. Csak mi nem rejthetjük el hovatarozásunkat, minket a többség már első látásra elkönyvel cigánynak, hiszen látszik rajtunk, sötétebb a bőrünk színe.

Megértem, hogy el vagytok keseredve, mert többségünkben szegényként, kirekesztettként, egy ezer előítélettől sújtott, jól látható kisebbség tagjaiként mi vagyunk azok, akik ellen egy gyűlölettől eltorzult emberekből álló mozgalom a legkönnyebben uszíthat, könnyű szavazatokat remélve. Nem mások, hanem mi vagyunk azok, akiknek emberi mivoltát kétségbe vonják.

Megértem, hogy el vagytok keseredve, mert a mérsékelt politikai erők is magunkra hagytak minket. Az MSZP és a Fidesz csak megvonja a vállát, amikor egyes önkormányzati vezetőik, országgyűlési képviselőik az ellenünk uszítók pártját fogják vagy éppen maguk is ezt teszik. Megértem, hogy el vagytok keseredve, amikor ezeknek a pártoknak korrupciós botrányokba keveredett, a ti nevetekben meggazdagodott cigány vezetői négy évente, a választások előtt megjelennek, és szegénységetek miatt azt képzelik, hogy eladók vagytok néhány konzervért és hazug, üres ígéretekért.

Megértem, hogy el vagytok keseredve, megértem, hogy féltek, amikor az egyenruhás Gárda a házatok előtt masírozik. Megértem, hogy féltek, miután pusztán cigány származásuk miatt 6 embert öltek meg, köztük egy 6 éves kisfiút.

Az erőszak azonban nem lehet válasz az erőszakra semmilyen körülmények között! Nem szabad felülni a provokációnak! A Gárda és gazdája, a Jobbik, csak erre vár, ezért masírozik, ezért uszít. A Jobbik cinikus gazemberekből áll: szervezett, előre eltervezett hadműveletet folytat ellenünk, és rajtunk keresztül minden józanul gondolkodó ember és a szabadság ellen. Erőszakot szítanak a Gárdával, majd a Gárdával ígérik az általuk gerjesztett erőszak megfékezését. Testvéreim! Nem vehetünk részt terveik valóra váltásában, nem lehetünk engedelmes eszközei gonosz, erkölcstelen céljaik megvalósításának!

Békésen, emelt fővel kell szembenéznünk velük. Méltóságteljesen, büszkén, igazunk teljes tudatában kell fellépnünk ellenük.

Szeretném, ha tudnátok, hogy nem vagytok egyedül! Mi is veletek vagyunk, cigányok és magyarok, akik úgy gondoljuk, hogy ez a közös hazánk, ahol közösen kell megoldásokat találnunk a problémáinkra: emberhez méltó életet, biztonságot kell teremtenünk, lehetőséget kell biztosítanunk a tisztes gyarapodásra, a tanulásra, a boldogságra mindenkinek. Ezt nem érhetjük el egymás ellenében, csakis együtt. Nincs ők és mi, csak mi vagyunk, ennek az országnak a polgárai, honfitársak, magyarok, mindnyájan."

"De valamit meg kell mondanom az enyémeknek, akik az igazságosság palotájának küszöbén topognak.
Csak úgy nyerhetjük el a méltó helyünket, ha nem keveredünk méltatlan tettekbe.
A szabadságot szomjúhozva ne igyunk a gyűlölet keserű poharából.
A mi küzdelmünket örökké a méltóság és a fegyelem magas szintjén kell folytatnunk.
Nem szabad megengednünk, hogy a mi teremtő tiltakozásunk fizikai erőszakba torzuljon.
Újra és újra föl kell emelkednünk abba a magasságba, ahol a fizikai erő találkozik a lelki erővel."

Martin Luther King Jr. (Van egy álmom, 1963)

2009. november 26.

Orsós János,
a Szabad Emberek Magyarországért Párt elnökségi tagja, tanár, polgárjogi aktivista


(Forrás az Irodalmi Centrifuga blogja)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy ezt közzétetted!
    Pár napja róla írtam. Tavaly arról többször beszélgettünk Jánossal, hogy pokoli lenne, ha a kölcsönös (fortélyos) félelem igazgatna.

    VálaszTörlés
  2. Igen, pokoli, ahogy igazgat! ::((((

    VálaszTörlés
  3. Hát gyerekek, mi itthon ugyi liberálisak vagyunk, állítólag, de azért amikor még családi házban laktunk, és a szomszéd árulta a házát, erőst aggódtunk, hogy ne cigányok vegyék meg... szóval tényleg pokoli, ahogy igazgat.

    VálaszTörlés
  4. Na ja, s persze, mikor mi jártunk házat nézni magunknak, ha némelyik háztulajdonosnak eszébe jutott volna a lehetőség, bizonyára azon aggódott volna, hogy nehogy má' "ezek" költözzenek be...
    Így jár a félelem körbe-körbe.

    VálaszTörlés