2009. december 25., péntek

Karácsonyi kocsmatúra



Az úgy vót, hogy évekig az újpesti piacra jártunk karácsonyfáért. S akkor aztán eme komoly döntést igénylő műveletet mindig egy kis piac körüli kocsmatúrával melegítettük elő. Kultúrált emberek lévén, egymásnak is megmagyaráztuk, hogy mi tulajdonképpen szociológiai tanulmányúton vagyunk. Tehát ahány kocsma volt 200 méteres körzetben (szám szerint 3, meg még 2 talponálló bódé magába a piacba belefoglalva), ott ittunk egy felest.
Ennek következtében egyszer, mikor ráböktünk a túra végén a kiválasztott fára, és az árus azt mondta, hogy négyezer-ötszáz, a párom rávágta: ötezer, és egy fillérrel se több! Közben jóleső büszkeség melengette a bensejét, hogy milyen ügyesen alkudott.
Azóta nem veszünk élő fenyőt, vesszőből-tobozból font fácskánk van.
Szociológiát olvasunk újságban, könyben vagy neten.
Inni meg lehet itthon is.


(Szerdán némiképp felelevenítettük a régi szokást. Fa nélkül, pusztán a bevásárlás ürügyén, ismét Újpesten, a csarnokban egy talponállóban és a parkoló melletti retro-hodályban. A képek ez utóbbiban készültek, el lehet dönteni, hogy az alkoholos befolyásoltság vagy szándékolt művészi koncepció miatt ilyenek. Az üzlet karácsonykor is nyitva. A hétköznapokon is többnyire egyedül poharukba vagy a láthatóan valamelyik egykori törzsvendég által gyárban, fusiban készült alumínium hamutartóra meredők - mivel többen vannak - talán mégsem érzik magukat egészen magányosnak.)

8 megjegyzés:

  1. Az ember azér' iszik kocsmában, mert akkor mégiscsak úgy érzi, hogy nincs egyedül. Néha még beszédbe is elegyedhet valakivel, vagy hallgatja mások beszélgetését legalább. Ha véletlen jó passzban van, akár ő is előmerészkedhet valami témával és ha sikerül magához ragadni a beszéd fonalát, akkor még egy alkalmi társaság középpontjába is bekerülhet. Bár, aki magányos, az óriási rutinnal tud a legnagyobb tömegben is egyedül lenni.
    De az ember iszik azér'...
    Egyszóval, az ember azér' iszik... :)))

    VálaszTörlés
  2. "Bár, aki magányos, az óriási rutinnal tud a legnagyobb tömegben is egyedül lenni."

    Hogy ez mennyire így van...!

    Többször gondoltam rá, hogy szavaidat kőbe kéne vésni, de enélkül is eléggé fent hordod az orrod, leplezendő, hogy egyébként lent hordod...

    Hát így vagyunk mi bloggerek mind...

    VálaszTörlés
  3. Vigyázz magadra Trendo az ünnepek alatt, én gondolok Rád.

    VálaszTörlés
  4. A fátok jó macskajáték. Idén hányszor borult már?
    A miénken kivételesen a szokásos, a csillárról leszedett mű-kristályok (vagy igaziak) mellett most mézeskalács is lóg néhány, kiváló macskaeledel.

    VálaszTörlés
  5. Még csak egyszer. De a rendes fára is rá szokott mászni. Ez kevésbé sérülékeny. Mindenesetre a méretarányok miatt nem mondható, hogy a macska van a fa alatt, inkább a fa a macska alatt. De erről lesz a holnapi post.

    VálaszTörlés
  6. Jaj Tope, ha már épp erre jársz: most adják a Római vakációt mindjárt! Ha már olyan érzelmesen megnéztük a Kisasszonyokat :)

    Majd mindjárt válogatok Neked giccseket a gyűjteményedbe.

    VálaszTörlés
  7. Én már nem iszok, talán mert dolgozok, mondjuk eddig munka mellett is ittam, de most valahogy egy üveg sör sem csúszik le.
    Majd talán ma, de nem biztos, de talán a mai nap megéri.

    VálaszTörlés
  8. Sikeres és boldog új évet Dani!

    VálaszTörlés