2010. március 15., hétfő

"Szánandó az a nemzet..."

"Szánandó az a nemzet, melynek államférfiúja róka, filozófusa csaló, és művészete az utánzás.
Szánandó az a nemzet, mely az új urat trombitaszóval fogadja, de gúnykacajjal búcsúztatja, hogy a még újabbat ismét trobitával köszöntse.
Szánandó az a nemzet, ahol vénségükre elnémulnak a bölcsek, míg az erősek még a bölcsőben pihennek.
Szánandó az a nemzet, mely széthasadt, és minden része nemzetnek hiszi magát."

Khalil Gibran: A próféta kertje

46 megjegyzés:

  1. Most már utána nézek, hol olvashatnék Gibran könyvet. Akármit idézel tőle, nagyon tetszik és mélyen elgondolkodtat.
    Persze ha befejeztem a Galaxist. Épp most olvasom, de kezdek kicsit lefáradni tőle.:)
    A filmet is tegnap adták a Viasat-on. Nem tudtam megnézni, de egy ismerősöm felvette videóra, majd valamikor azt is megkapom.

    VálaszTörlés
  2. A film nem igazán tükrözi a könyvet. Bár a hétvégén Tope blogger-társ jót kacarászott rajta - ugyanis együtt hétvégéztünk -, de én nem tudtam újra megnézni, még vele sem.

    Igen, a könyv nem könnyű, hát még hogy ez egy ötrészes trilógia!

    De megjegyzem, erős hasonlatosság van köztem és a robot között, gondolom legalábbis, mert sok éve, hogy elneveztek róla. Kezdek azonosulni :)

    Gibran: A Próféta és A Próféta kertje, egy kötetben kapható, pl. az Édesvíz Könyvesboltban Pesten, mégpedig a Teozófiai Társulat Kiadásában. Ugyanis a legelső és legjobb fordítás az övék. Ők is kétnyelvű formában szerkesztették meg a kötetet, ahogy a követőik is. Ám a későbbiek már csak epigonok, és mindenki csak az első részt adta ki.

    Ha nem találsz, szívesen megveszem, és elküldöm Neked. Épp szerdán megyek, nekem is kellene egy példány ajándéknak.

    VálaszTörlés
  3. Azt gondolom lesz ez még egy darabig rosszabb is!

    VálaszTörlés
  4. Milyen pozitív biztatás ez Boró! :D

    VálaszTörlés
  5. Én hiszek benne, hogy ha valamit az emberek nem tudnak megoldani tartósan, akkor természetfeletti megoldás jön. Csak bízni tudok benne, hogy ezt a káoszt még mi, emberek rendezni tudjuk egymással az országunkban is, meg általában a világon.

    VálaszTörlés
  6. Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
    Hiszek egy isteni örök igazságban,
    Hiszek Magyarország feltámadásában.

    VálaszTörlés
  7. http://mek.oszk.hu/00700/00751/

    VálaszTörlés
  8. Igen, Gibran megvan a neten is. Csak úgy nem olyan jó olvasni. Én jobb szeretem a könyvet, és ebbe még Gibran festményei is benne vannak.

    De jó a net, ha keres valamit az ember... én is szeretem a mek-et.

    VálaszTörlés
  9. :D
    Ja ja, ezzel egyetértek. Nekem is kisül a szemem.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Marvin! Már itt van a kezemben a könyv. Hamarosan belekezdek.

    VálaszTörlés
  11. Szívesen! Legalább valami hasznosat is tettem ma.
    Egész napom kapkodás volt, este pedig ellopták a méregdrága táskámat, a telefonommal, a határidőnaplómmal, melyek az életemet jelentik, az okmányaimmal, a kulcsaimmal - hozzájuk a lakcímkártya, a bankkártyámmal - mellette a PIN...

    Ma fel se kellett volna kelnem. De legalább a könyv az megvan :)

    VálaszTörlés
  12. Húha az nem kellemes, akkor most rendesen ki lehetsz. Mert ha nem találja meg valaki és nem jelentkezik, akkor újra beszerezni ezeket az okmányokat, az egy nagy rémálom. Régebben én is így jártam, csak én nem egyszerre hagytam el mindent, hanem fokozatosan, és amíg beszereztem, na azt senkinek nem kívánom.
    Remélem azért hogy valaki lesz olyan gerinces és jelentkezni fog, nem mint ha ez lenne a jellemző.

    VálaszTörlés
  13. De a telefonom a régi cégemé, le se tudom tiltatni, mert nincs hozzá jogosultságom, tehát még számlát is csinálhat nekem a tolvaj.
    A benne levő számok pedig nincsenek sehol máshol meg nekem. A határidőnaplómba a vállalkozásommal kapcsolatos adatok, időpontok... szóval az egész életem. A táskám, a pénztárcám, a levéltárcám jó drága holmi, és a kulcsom is ott volt, tehát lehet a három szintén drága zárat lecserélni, csak az egyik volt harmincezer anno...

    Drágán salátáztam ma a Burger Kingben.

    Korábban nekem is lopták el "csak" az irattárcámat, az okmányok pótlása is szép kör, tudom.

    VálaszTörlés
  14. Akkor ez nem a legjobb napod volt.
    Nekem meg beszart a mobilom aksija. Holnp lusta disznó leszek és nem veszek, senki nem fog zavarni, inkább kertészkedek, majd mindjárt írok is róla.

    VálaszTörlés
  15. Irigyellek, hogy csak az aksi... meg a kertért is :) Jó hétvégét!

    VálaszTörlés
  16. Szánandó az a nemzet, mely széthasadt, és minden része nemzetnek hiszi magát."

    Van Európában olyan nemzet, amely egységes?
    Mert szerintem nincs.

    VálaszTörlés
  17. Én hiszek benne, hogy ha valamit az emberek nem tudnak megoldani tartósan, akkor természetfeletti megoldás jön.

    Ezt most hogy értelmezzem?
    Mert szerintem nem úgy működik, hogy Isten v nevezzük sorsnak, csak úgy jön és beleszól a dolgokba és rögtön változás lesz. Mi ez a természetfeletti?

    VálaszTörlés
  18. Tőlünk nyugatabbra többnyire nem az egymás minden áron - akár az ország tönkretétele árán - való egymás víz alá nyomása a jellemző magatartás. Számomra attól nemzet a nemzet, hogy sosfordulók idején felismeri a saját érdekét, és összetart. Egyébként meg lehet sokszínű, világnézeteken vitatkozó, pruláris. De ha bajban vagy fontos kérdésekben nem tart össze, akkor csak egy ország, nem nemzet.

    Természetfeletti megoldás lehet a Vízözön is, vagy cunami, földrengés, egyiptomi hét csapás... lehet válogatni.

    VálaszTörlés
  19. Miért nem kertészkedsz Dani?

    VálaszTörlés
  20. Mert most csajoztam.
    Mert néha azt is kell és néha levetem magamról a konzervatív sznobságomat. Holnap meg ha minden jól jön össze akkor megismerkedek egy félig magyar félig afrikai csajjal, mert nagyon szimpatikus teremtmény. Aki sok tekintetben megfogott. Ez a nagy helyzet és már majdnem elkészült a bográcspartira szánt kaja és nagyon szép időnk van, 18 fok. Este pedig lehet hogy Szimplába megyek, mert meghírdettem ezt a jazz bulit é most páran megkerestek, majd kiderül, és vele mi újság? hogy vagy?

    VálaszTörlés
  21. Munkás hétvége... De ha néha kidugom az orrom pár percre, élvezem a jó időt :) Jövő hétvégén talán megint jó idő lesz, ha közben vacak is, és akkor talán kijutok biciklizni is...

    A félig afrikai lányok helyesek szoktak lenni.

    VálaszTörlés
  22. Jó a munkás hétvége, ezt csinálom már 7 éves korom óta pedig nem vagyok egy izompacsirta és senki nem mondaná meg rólam, de nem is izgat.
    Most már jó idő lesz, tekerhetsz ezerrel még be is nevezhetsz a Tour de France-ra.
    Jó csaj és nem izgat, hogy afrikai adottságok is jellemzik. Ma már olyan sokszínűség jellemző.
    Nagyapám is félig zsidó, most tudtam meg, nem hiába jár a Pozsonyi úti református templomba, de ez semmit nem számít. Én legalább is nem problémázok rajta. Az a lényeg, hogy legyen békesség, szeretet és boldogság. Majd kiderül, hogy mi lesz, nem kell semmit sem elkapkodni. Jó fej csaj, okos, szép, állandóan mosolyog, valamikor egyfolytában, ez pedig csak jó lehet.:D

    VálaszTörlés
  23. Folyamatosan változunk és egymásra állandóan hatással vagyunk. Mindenkitől kaphatunk valami jót, valami újat és ettől gazdagabbá, színesebbé válik az életünk. Felismerhetjük a hibáinkat, változtathatunk is rajta. Ez csak rajtunk áll, de mindig adott a lehetőség.
    Most nekem is adott, ki kell használni, ismerkedni kell, élvezni kell az életet, tovább kell lépni, egyszer pedig úgy is sikerül.

    VálaszTörlés
  24. 1. Biztosan nagyapád is világuralomra tör :)

    2. Most nekem is jól jönnek bizakodó soraid.

    VálaszTörlés
  25. Nem világhatalomra, de amit eltervezett azt meg is valósította az életben. Szinte mindenhol járt már a világon, ahová érdemes elmennie az embernek. Régen diplomata volt, sokat utazott.
    Ruhaiparral foglalkozott, szerette az arabokat még akkor is ha másnak erről teljesen más a véleménye. 76 éves, de még mindig tisztában van a napi politikával, gazdasággal. Lebénult a lába, már nem utazgat, élvezi az életét.
    Már utazgatni sem akar. Mindenhová eljutott, ahová el szeretett volna, és neki ez egyfajta beteljesülést jelent.

    VálaszTörlés
  26. Ilyen emberekre lenne szükség. Akik lentről kezdik és mindent elérnek az életben, mert nem létezik számukra akadály. Nem elfogultak, nem általánosítanak, nem ítélkeznek, hanem mindig bizakodóak, reményekkel telve.

    VálaszTörlés
  27. Mesélj valami jót, mert már szét unom magamat.
    Messze van még 10 óra, amikor is Klicsko bunyózik. Még a holnapi Margit-szigeti séta is messze van, meg sok minden más.

    VálaszTörlés
  28. Jól van Dani, mindjárt felteszek egy posztot :)

    VálaszTörlés
  29. Most tudok csak írni. Olvastam mi történt veled pénteken. Ez nagyon elkeserítő lehet. Hátha még az iratok legalább megkerülnek. Persze sokáig nem lehet erre várni.

    VálaszTörlés
  30. marvin, ez nem kis dolog. kívánom, hogy lelkesedésed ne lankadjon ilyen hátráltató események ellenére sem!

    a természetfeletti megoldást pontosan úgy értettem, ahogy marvin írta. az a baj, amikor emberek azt képzelik, nincs olyan, hogy a természet/feletti egyszer csak beleszól. lásd Haiti. vagy a többi.

    VálaszTörlés
  31. "Mert szerintem nem úgy működik, hogy Isten v nevezzük sorsnak, csak úgy jön és beleszól a dolgokba és rögtön változás lesz."

    pontosan te beszélsz alázatról Dani, és ezt cáfolod egy pillanat alatt ilyen megjegyzésekkel :-)

    nem "csak úgy jön", hanem oka van. és ha nem hiszel ebben, akkor a vallásod kapcsán miben hiszel? mi ez, ha nem a sorsfordító beavatkozás?

    VálaszTörlés
  32. ja és marvin, én is felfrissítettem a bringámat :-) rozsdátlanítani kell még egy-két helyen, de már nagyon lelkesen és szép hanggal kísér utamon. csodálatos idő volt már tegnap is.

    VálaszTörlés
  33. De jó is annak, aki ilyen jól ki tudja használni a szép időt :)

    VálaszTörlés
  34. Isten ugyan beleszól a világ menetébe, de előszőr megpróbálja felismertetni az emberrel, hogy rossz irányban jár. Az ember pedig eldöntheti, hogy változtat e, és utána ezt Isten a jóságával, a bizalmával meg is pecsételheti.

    VálaszTörlés
  35. Nem cáfoltam semmit, csak arra akarok kilyukadni, hogy Isten nem fog csak úgy valamit megváltoztatni, ha nem látja az embereken is ezt a hajlandóságot.

    VálaszTörlés
  36. Dani, nem is arról van szó, hogy megsegít bennünket akkor is, ha mi nem teszünk semmit. Hanem arról, hogy a Természet, a Sors, vagy nevezze mindenki, aminek akarja, egyensúlyra törekszik. És ha mi nem térünk észhez, majd észhez térít bennünket, ha kell, katasztrófák sorozatával.

    VálaszTörlés
  37. Különben pedig ahogyan régen Isten beavatkozását hasonlították a török uralommal, vagy a természeti katasztrófákat Istennek tulajdonították , ez mind Isten káromlás.
    Most voltam egy ökumenikus konferencián és pont ilyen dolgokról beszéltek. Az ember egy természeti csapásért nem hibáztathatja a Teremtőjét, amikor saját maga pusztítja a földet és ennek hatására alakulnak ki ezek a természeti jelenségek. Legyen az egy cunami, földrengés v akármi más. Régen nem volt, most viszont elég gyakori.

    VálaszTörlés
  38. Fhil, köszönöm az együttérzést, és jó olvasást kívánok a könyvhöz!

    VálaszTörlés
  39. Én most teniszezni járok, a bringa meg jó lesz a Budai hegyekbe, ott legalább tiszta a levegő:D

    VálaszTörlés
  40. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  41. én nem hibáztatom Istent, pláne nem káromlom! kapj a fejedhez mielőtt leírsz ilyen szavakat. szerintem mélységesen igazságos, és marvin érti, amit írtam, nekem ez elég.

    VálaszTörlés