2010. április 19., hétfő

Cigány, politika, felelős...

A tervek szerint Balog Zoltán református lelkész lesz az új kormány cigány-politikai felelőse. Az Index interjújában ilyen kijelentéseket enged meg magának:
"...világossá kell tenni, hogy hiába éhes nagyon valaki, a bűn nem a járható út...Nincs olyan elveszett helyzet, amiben az embernek ne lenne választása a jó meg a rossz megoldás között..."
Gondolom, nem ezen szégyenletes sztereotípiák miatt próbálta ő és pártja utóbb megakadályozni a cikk megjelenését.
A lelkész beszél elrettentésről, életfogytiglani börtönbüntetésről, arról, hogy az egyházak, különösen a protestáns egyházak tudnak igazán közösségi teret, és (át)nevelést nyújtani a romáknak...

Szerintem számos olyan élethelyzet van, amikor nincs választás jó és rossz megoldás között. Ha körülnézni fájdalmas is, klasszikusokat forgatni nem tilos. A nyomorultakból emlékszem egy gályarabra, akit azért ítéltek életfogytiglanra, mert éhező családjának egy cipót lopott. Mi lett volna itt a jó választás? Munka nem volt számára, a családjáért felelősséggel tartozott. Bűn nem megtenni értük mindent, mint ahogy lopni is bűn.

Balog is csak szép ábrándokról mesél, akciótervekről, melyeket ő átfogó programnak vél. Az újságíró idevonatkozó kérdésére paranoid választ ad. A hatékony, azaz tartós, hosszútávú anyagi fedezetről hallgat. Az pedig meg se fordul a fejében, hogy az élethosszig börtönben tartás mennyibe kerül a vagyonát egyébként féltő többségi társadalomnak, s hogy ezt az összeget mennyivel humánusabb, gazdaságosabb lenne a célcsoport kultúrájához, életmódjához szabott képzésekre, munkahelyteremtésre fordítani.
Lélektanból pedig vagy képzetlen, vagy csak elfelejtette, amit tanítottak neki: mintha nem tudna a frusztráció-agresszió/regresszió láncolatról.

Egyébként azt sem hiszem, hogy a mi társadalmi berendezkedésünk olyan jó, annyival felsőrendűbb, hogy mindenáron ehhez kéne asszimilálni a romákat. Nem is működik a dolog. Inkább hiszek a kölcsönhatásban, abban, hogy volna mit egymástól tanulnunk.

Féltem őket, s féltem az országot a kíméletlen, rideg protestáns-etikát valló Balog-féléktől.

10 megjegyzés:

  1. Hova lett a kölcsönös meg nem támadási egyezmény poszt?

    Annyira unalmas, hogy megint ez a Balog-Tömjén társaság fog lefárasztani. Tényleg ennyire nem találnak új embert?

    VálaszTörlés
  2. Lesz majd az a poszt is, későbbre datálva. Véletlenül löktem be a rendszerbe, amikor még nem is akartam, ezért vettem vissza.

    Ja kérem, most aztán egy új generációnak még nyoma sincs. Ezért aggaszt ez a választási eredmény, mert nyakunkon mradhatnak 20 évig, mire egy új generáció felnő... vagy mittudomén.

    VálaszTörlés
  3. A mittudomén biztos!

    VálaszTörlés
  4. A húsz évet kibírjuk, a magyarságnak meg úgy is kell néhány emberöltő, hogy polgársággá fejlődjön.

    VálaszTörlés
  5. Hány emberöltő? Széchenyi is a néhányban reménykedett, oszt még mindig nem vagyunk sehol.

    Nem lehet, hogy ez egy begyöpösödött nép? Mármint a miénk, az enyém...

    VálaszTörlés
  6. Tavaly majdnem vettünk egy tök jó használt lakást pici kerttel, az egyik nyomós ellenérv az volt, hogy barátaink - akik gyerekeik ovijából szülőként ismerik - tájékoztattak, a házban nagy befolyással bíró közös képviselő nyíltan fasiszta.
    Most a szavazófülkében ismét találkoztam a nevével, a Jobbik jelöltjeként. Csender Tamás.

    VálaszTörlés
  7. Begyöpösödött és gyökér népek vagyunk! :)
    Nem tudom, hogy a gyökérnek módjában áll-e másnak lenni? A gyökér az gyökér, a setét jó neki. Kivéve a mocsári ciprust, az úgy néz ki mint a tóparti manórengeteg, más inkább falloszrengetegnek látja.

    A gyöp? Szép zöld kell? Nagy meló!

    VálaszTörlés
  8. Jaj, a mocsári ciprusok szerintem is manócok!

    "Csak az a szép zöld gyep. A gyep, az fog hiányozni!" (Égig érő fű)

    VálaszTörlés
  9. Oké, akkor manócok. :)

    És meg is lett a gyep! :)

    VálaszTörlés
  10. Elborzasztó ez a Balog. Orbán amúgy is egy sérült lelkű ember, de mellette Kövér és Balog, a rossz szellemei szinte garantálják, hogy káros jellemvonásai csak tovább torzuljanak. És így -ideig-óráig- mindazok az ügyek is elnyomorodnak, melyekkel ők foglalkoznak.

    VálaszTörlés